Forum Komunitas Pertanian Indonesia Agroteknologi

Forum dan Komunitas Pertanian Indonesia – Agroteknologi.web.id http://www.dipopedia.com/2017/01/20-forum-dan-komunitas-pertanian-indonesia-agroteknologiwebid.html Bujqesia eshte kultivimi dhe kultivimin e kafsheve, bimeve dhe kerpudhave per ushqim, fibra, biokarburanteve, bimet mjekesore dhe produkte te tjera te perdorura per te mbeshtetur dhe per te permiresuar jeten e njeriut. Bujqesia ishte zhvillimi kryesor ne rritjen e qyteterimit njerezor ulur, ku bujqesia e llojeve te krijuara zbutur tepricave ushqimore qe ushqyer zhvillimin e qyteterimit. Studimi i bujqesise eshte i njohur si shkenca bujqesore. Historia e bujqesise daton mijera vjet, dhe zhvillimi i saj ka qene i nxitur dhe te percaktuar nga klimat shume te ndryshme, kulturave, dhe teknologjive. bujqesia industriale te bazuara ne shkalle te gjere monoculture bujqesi eshte bere metodologjia dominante bujqesore.

agronomi moderne, edukate bimeve, agrochemicals si pesticideve dhe plehrave kimike, dhe zhvillimet teknologjike kane ne shume raste rritur ndjeshem rendimentet e kultivimit, por ne te njejten kohe kane shkaktuar demtime te medha ekologjike dhe efektet negative shendetesore te njeriut. edukate selektiv dhe praktikat moderne ne blegtori jane rritur ne menyre te ngjashme e prodhimit te mishit, por kane ngritur shqetesime ne lidhje me mireqenien e kafsheve dhe efektet shendetesore te antibiotikeve, hormonet e rritjes, dhe kimikateve te tjera qe perdoren shpesh ne prodhimin e mishit industrial. Organizmat e modifikuara gjenetikisht jane nje komponent ne rritje te bujqesise, edhe pse ata jane te ndaluar ne disa vende. Prodhimi bujqesor e ushqimit dhe menaxhimin e ujit jane duke u bere gjithnje e çeshtjeve globale qe jane te nxisin debatin ne disa fronte. Degradimi i rendesishem i tokes dhe ujit te burimeve, duke perfshire sosje e akuiferet, eshte vene re ne dekadat e fundit, dhe efektet e ngrohjes globale ne bujqesi dhe te bujqesise ne ngrohjen globale ende nuk jane kuptuar plotesisht. Forum dan Komunitas Pertanian Indonesia – Agroteknologi.web.id

Produktet kryesore bujqesore mund te grupohen gjeresisht ne ushqime, fibrave, karburanteve dhe lendeve te para. ushqime specifike perfshijne drithera (kokrra), perime, fruta, vajra, mish dhe ereza. Fibrat perfshijne pambuku, leshi, mendafshi kerp, dhe li. Lendet e para perfshijne lende druri dhe bambu. Materiale te tjera te dobishme jane prodhuar edhe nga bimet, te tilla si resins, ngjyra, droga, parfume, biokarburanteve dhe produkte dekorative te tilla si lule te prera dhe bimet e kopshtit. Mbi nje e treta e punetoreve te botes jane te punesuar ne bujqesi, te dyte vetem per sektorin e sherbimeve, edhe pse perqindja e punetoreve te bujqesise ne vendet e zhvilluara ka rene dukshem gjate disa shekujve te fundit. Forum dan Komunitas Pertanian Indonesia – Agroteknologi.web.id

Fjala bujqesia eshte nje pershtatje vone Middle English se bujqesore Latine, nga Ager, fusha, dhe dhe Kultura, kultivimi ose ne rritje. Bujqesia zakonisht i referohet aktiviteteve te njeriut, edhe pse eshte verejtur edhe ne lloje te caktuara te milingonave, termiteve dhe Ambrosia beetle. Per te ushtruar bujqesine do te thote per te perdorur burimet natyrore per te prodhuar mallra te cilat mbajne jeten, duke perfshire ushqimin, fibra, produkteve pyjore, te lashtat kopshtarit, dhe sherbimet e tyre te lidhura. Ky perkufizim perfshin bujqesine punueshme ose agronomi, dhe hortikultures, te gjitha kushtet per rritje te bimeve, blegtori dhe pylltari. Nje dallim behet shpesh mes pylltarise dhe bujqesise, bazuar ne rotacionet me te gjate te menaxhimit te ish-se, gjera kundrejt praktikave te menaxhimit intensive dhe te zhvillimit, kryesisht nga natyra, dhe jo nga njeriu. Madje edhe atehere, ajo eshte e njohur se ka nje sasi te madhe te transferimit te njohurive dhe mbivendosjes midis silvikultures (menaxhimin e pyjeve) dhe bujqesise. Ne bujqesi tradicionale, te dy jane te kombinuara shpesh edhe ne pronesi te vogel toke, duke çuar ne agropylltarine afat.

Referensi: tanggul27 - Forum Komunitas Pertanian Indonesia Agroteknologi.